Olive Oil Nutrition

Näringsintag för olivolja

De flesta av oss använder olivolja för att det smakar gott.
Och ärligt talat, det skulle redan vara skäl nog. Men extra jungfruolja kommer också med en handfull naturliga näringsämnen som i tysthet gör den till en av de godaste sakerna du kan lägga till i din mat – utan att förvandla ditt kök till ett vetenskapslabb.

Här är ett enkelt och smidigt sätt att förstå vad som finns inuti din flaska.


Polyfenoler – den lilla gnistan bakom smaken

Polyfenoler är naturliga antioxidanter som finns i färsk extra jungfruolja.
De är ansvariga för:

  • den där lilla bitterheten
  • den där lilla peppriga kittlingen
  • den där känslan av "ljus" när man smakar den

Ju yngre och färskare oljan är, desto fler polyfenoler innehåller den vanligtvis.
Med tiden – och med för mycket ljus, värme eller syre – börjar de blekna. Det är därför en nyöppnad flaska smakar mer levande än en som har stått öppen i fyra månader.

Om du någonsin har smakat en olivolja som fått dig att hosta en gång på ett behagligt sätt, så är det den som jobbar.


Vitaminer som kommer naturligt

Extra jungfruolja innehåller också små mängder av:

  • E-vitamin – en mild antioxidant
  • K-vitamin – kopplat till ben- och cirkulationshälsa

Inget tillsatt, inget berikat – det är helt enkelt en del av frukten.


Hälsosamma fetter

Olivolja är rik på enkelomättade fetter.
Det här är de "stabila", hjärtvänliga fetterna som nämns i studier om medelhavskosten. De hjälper din kropp på ett lugnt, vardagligt sätt.

Och ja, det är därför så många människor i olivodlande regioner gärna ringlar olja över allting.


Vad påverkar näringsämnena?

Samma saker som påverkar smaken påverkar även näringsintaget:

  • Ljus
  • Värme
  • Syre
  • Tid

En mörk flaska som förvaras i ett skåp håller sig längre än en klar flaska som står bredvid en varm spis.

Färskhet är viktigt – vilket är en del av anledningen till att vi gillar att välja små säsongsbetonade satser för Olivarium.


Hur länge håller den sig "näringsmässigt bra"?

  • Oöppnad: ungefär ett år efter skörd.
  • Öppnad: bäst inom 1–3 månader.

Efter det går den fortfarande helt fint att använda – den förlorar bara långsamt lite av den gnista som gör extra jungfruolivolja speciell.


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar