Hur du förvarar din goda extra jungfruolja. Slösa inte bort den.
Dela
Du har spenderat riktiga pengar på hyfsad olivolja. Förstör den inte genom att lämna den bredvid spisen som ett prydnadsföremål.
Grejen är den här: olivolja börjar dö i samma sekund som du öppnar den. Ljus, värme och luft dödar långsamt de där fräscha, peppriga smakerna du betalat för. Men det är lätt att hålla den vid liv längre.
Håll det mörkt
Den där fina glasflaskan? Perfekt för Instagram, hemsk för din olja. UV-ljus bryter ner allt det goda. Förvara den i ett skåp, inte på din köksbänk. Om din flaska är genomskinlig, ännu värre – slå in den i folie eller lägg bara undan den.
Håll det svalt (men inte kallt)
Rumstemperaturen är okej. Ett skafferi, en låda, var som helst som inte är bredvid din ugn eller under ett soligt fönster. Ställ det inte i kylskåpet – det blir grumligt och konstigt (det är vändbart, men varför bry sig).
Stäng den förbannade flaskan
Varje gång du lämnar locket av smyger syre in och börjar bryta ner saker. Häll i det du behöver och förslut det sedan. Omedelbart.
Använd den inom några månader
När oljan väl öppnats har den kanske 1–2 månaders hållbarhet. Efter det är den fortfarande "bra", men de där ljusa, fruktiga tonerna? Borta. Den peppriga smaken? Avtar. Vid det laget är det i princip bara matolja som behövs.
Om du inte klarar det tillräckligt snabbt, köp mindre flaskor.
Köp inte i bulk (om du inte faktiskt använder det)
Den där gigantiska 3-litersburken verkar vara en bra grej. Men om det tar sex månader att göra klart den har du bara lagat mat med alltmer medioker olja i ett halvår. Falsk ekonomi.
Hur man vet om det har gått dåligt
Lukta på det. Om det luktar kritor, leksaksbitar eller gamla jordnötter – det är oxiderat. Kasta det. Smaka på det. Om det är platt, fet eller bara smakar ingenting, är det klart.
Färsk olivolja ska dofta gräsigt, fruktigt eller till och med lite kryddigt. Om din inte gör det är den oanvändbar.
Den korta versionen
Mörk plats. Tätt förseglad. Använd den snabbt. Övertänk inte.
Du har redan köpt de bra grejerna. Låt det bara inte bli dyr matolja.